Μέσα σε λίγα χρόνια ο Λεύκιππος Ξάνθης έχει καταφέρει να σημειώσει αρκετές επιτυχίες, να κερδίσει ανόδους, κύπελλα και διακρίσεις. Από την επόμενη σεζόν θα είναι η μοναδική ομάδα που θα βρίσκεται στην ψηλότερη δυνατή βαθμίδα της καλαθοσφαίρισης και στο διαφορετικό πρωτάθλημα της Β! Εθνικής που θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις καθώς οι όμιλοι μεγαλώνουν την περιφέρειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές η “ΞS” είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Λεύκιππου όχι μόνο για το μπάσκετ και την ξανθιώτικη ομάδα αλλά και για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ποιον θα στηρίξει, για τον ΑΟΞ και γενικά απάντησε σε ό,τι αφορά τον οργανισμό του Λεύκιππου.
Ο Ματθαίος Σαββίδης… ψηφίζει ξεκάθαρα το πλάνο του Λεύκιππου, αναφέρεται στα καλά και τα… κακά της προηγούμενης σεζόν αλλά και στο μέλλον. Ο “διακαής πόθος” για τον Γιώργο Ζαφειρούδη σαν επικεφαλής προπονητή, αλλά και για την συνεργασία που επιβάλλεται να έχουν οι ξανθιώτικες ομάδες προκειμένου να “αντιμετωπίσουν” τον αυξημένο ανταγωνισμό. Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη υπό τη μορφή συζήτησης την οποία μπορείτε να απολαύσετε!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ: Σε γενικές γραμμές ήταν μία χρονιά με προβλήματα. Υπήρξαν πολλά θέματα που αν τα αντιμετωπίζαμε μεμονωμένα θα μπορούσαν να λυθούν, αλλά ακριβώς επειδή ήρθαν όλα μαζεμένα, ήταν δύσκολο να μπουν σε τάξη. Παρ’ όλα αυτά ο στόχος της 5ης θέσης επετεύχθη, όχι όμως κι αυτός του κυπέλλου ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: Εκ του αποτελέσματος μπορώ να πω πως από την αρχή χρειαζόταν περισσότερη εμπειρία στην ομάδα. Ίσως να μην εκτιμήσαμε σωστά την δυσκολία των ομίλων αφού μία νίκη ή μία ήττα δημιουργούσε σημαντική διαφορά στη βαθμολογία ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Ας μην ξεχνάμε πως ο Λεύκιππος, παρά τις επιτυχίες του, είναι μία ομάδα λίγων χρόνων ζωής και ίσως να χρειαζόταν μια πιο έμπειρη διαχείριση της ομάδας. Χρειαζόμασταν μία άλλη “ασφάλεια”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ: Κάναμε λάθη και κάποια από αυτά ήταν κι από επιλογές προπονητών καθώς αποκτήσαμε παιδιά τα οποία δεν μπόρεσαν να μας προσφέρουν το «κάτι άλλο», που ήταν η εμπειρία.
Ακολούθως, συνεργαστήκαμε με έναν προπονητή (σ.σ. Παπαδόπουλο) από το… “πάνω ράφι”, ο οποίος όμως παρά την σταθερότητα που παρουσίασε στα αποτελέσματα της ομάδας, για τα δεδομένα της κατηγορίας είχε απαιτήσεις που κατά την άποψή του, δεν καλύπτονταν από τους παίκτες που είχε στο ρόστερ του Λεύκιππος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν «τριβές».
Αρχικά είχαμε ως σκοπό να «μπολιάσουμε» την ομάδα και με «νέο αίμα» στο rotation, κάτι το οποίο δεν έγινε στον βαθμό που υπολογίζαμε από την αρχή (π.χ. Μακαρατζής, Μπουτσακτσή, Κάλτσος). Όλα αυτά μαζί όμως, ήταν δύσκολο να επιτευχθούν. Και να πετύχουμε όλους τους στόχους και οι νεαροί παίκτες να συμμετέχουν και να βοηθούν και να δουλεύουν όλα… ρολόι.
Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά με ξένους παίκτες στο πρωτάθλημα. Δοκιμάσαμε και στην αρχή με τον Γιοβάνοβιτς αλλά και στη συνέχεια με τον Κάντα την επιλογή του ξένου παίκτη, ψάχνοντας την εμπειρία. Κάναμε υπέρβαση, αλλά αποδείχθηκε – και στον Λεύκιππο – ότι οι ξένοι χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, οπότε και η βοήθειά τους δεν ήταν η αναμενόμενη. Έτσι κύλησε η περσινή σαιζόν λοιπόν, που στο πρωτάθλημα μας έδωσε τη θέση που στοχεύαμε εξ αρχής, όμως στο κύπελλο κρίνεται αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος στον τελικό της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Στόχος μας από την αρχή ήταν η 5η θέση και ως προς αυτό, η χρονιά ήταν πετυχημένη, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» που είχαμε να διαχειριστούμε. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι ο όμιλός μας στη Β! Εθνική δεν είχε τη δυναμική να ανεβάσει ομάδα στο πιο πάνω επίπεδο, από τη στιγμή που υπήρχε η… χαοτική διαφορά στα μπάτζετ με ομάδες άλλων, ανταγωνιστικών ως προς εμάς, ομίλων. Γι’ αυτό είχαμε οριοθετήσει την 5η θέση ως την καλύτερη δυνατή για τον περσινό Λεύκιππο και η κατάκτησή της μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «πρωτάθλημα».
ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΚΥΠΕΛΛΟ: Θέσαμε για στόχο να κατακτήσουμε το κύπελλο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Εκεί ήταν η αποτυχία μας φέτος. Το θέλαμε πολύ, γιατί τα κύπελλα και γενικά τα τρόπαια «μεγαλώνουν» έναν Σύλλογο και κρίνουν την ιστορία του πετυχημένη. Είχαμε την ομάδα για να το πετύχουμε, αλλά αυτό δεν έγινε.
ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΠΤΙΚΗ” ΤΟΥ ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΕΖΟΝ: Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Συνεχίζονται οι αλλαγές στην κατηγορία, κάτι που δεν είναι εύκολο για τις ομάδες. Με τους 3 ομίλους πλέον, είσαι αναγκασμένος να πρωταγωνιστήσεις σαν ομάδα, αν θέλεις να αποφύγεις τις «περιπέτειες». Όλοι οι Σύλλογοι θα είναι πιο δυνατοί και ο Λεύκιππος θα χρειαστεί να κάνει πρωταθλητισμό.
Αν, μέσα από αυτή τη διαδικασία και παρότι δεν είμαστε απόλυτα έτοιμοι οργανωτικά αλλά και σαν οικονομικό μέγεθος αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε κοντά στην άνοδο, δεν θα πούμε «όχι».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗ: Η φετινή αρχική επιλογή του προπονητή, όπως είδατε, έγινε πάρα πολύ νωρίς. Ο Γιώργος Ζαφειρούδης ήταν ό,τι ακριβώς ήθελα διακαώς όλα αυτά τα χρόνια, διότι πέρα από τη φιλική σχέση που έχουμε και τον αμφίδρομο σεβασμό που μας διακατέχει, πρόκειται για έναν προπονητή υψηλού επιπέδου που έχει… φάει τα γήπεδα με το «κουτάλι». Τον εκτιμώ απεριόριστα ως προπονητή και πιστεύω ότι είναι ένας από τους κορυφαίους όχι μόνο στη Β! Εθνική, αλλά και την Α2. Αισθάνομαι μια άλλου είδους ασφάλεια πια, με τα «ηνία» της ομάδας στον συγκεκριμένο κόουτς όχι μόνο προπονητικά, αλλά κι ως προς τις επιλογές που θα μας υποδείξει. Γνωρίζω ότι οι παίκτες που θα έρθουν θα είναι «value for money».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ: Συνεχίζουμε να έχουμε δυνατά project, όπως αυτά των Μπουτσακτσή και Μακαρατζή στα πλάνα μας. Θα κρατήσουμε ένα βασικό κορμό στην ομάδα. Αυτούς που θέλουν να παίξουν και ξέρουν που παίζουν, γιατί όλο αυτό το διάστημα, έχουν υπάρξει παιδιά που δεν έχουν αισθανθεί τι τους παρέχει ο Λεύκιππος, αλλά ούτε έχουν αντιληφθεί το που παίζουν. Και πραγματικά, πολλές φορές έχω αναρωτηθεί που θα βρουν όλα αυτά που βρήκαν σ’ αυτή την ομάδα, κι αυτό είναι κάτι που το υπογραμμίζω.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ: Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι Ξανθιώτες παίκτες που πρέπει να αντιληφθούν ότι το συμφέρον τους είναι να αγωνιστούν στην ομάδα της πόλης τους και για να μπορέσουν να παίξουν περισσότερο, αλλά και για να βοηθηθούν στην καριέρα τους δείχνοντας τι μπορούν να πετύχουν με την δική μας ομάδα. Σ’ αυτό βέβαια δεν θα είναι μόνοι τους, αλλά θα έχουν και την συμπαράσταση της Διοίκησης και φυσικά την παρουσία του καταξιωμένου προπονητή μας. Θα ήθελα να επιστρέψουν στην Ξάνθη παίκτες της πόλης μας όπως για παράδειγμα οι αδερφοί Ερμείδη, ο Κουρτίδης, ο Δεληγιώργης, ο Γρούδος, ο Μελαδιανός…
Στο ελληνικό μπάσκετ γενικά πάντως, υπάρχει και μία… παράνοια καθώς οι απαιτήσεις έχουν ξεφύγει, οι μάνατζερ έχουν πάρει τα… μυαλά των νεαρών αθλητών κι αυτό δεν κάνει καλό πρωτίστως στους παίκτες και στη συνέχεια στις ομάδες. Χρειάζεται υπομονή και λογική για να αναπτυχθεί σωστά ένας παίκτης.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ: Ας μην ξεχνάμε και τον υψηλό γειτονικό ανταγωνισμό που έχουμε σαν πόλη, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα κακός. Από τη μία αν μπει στο πρωτάθλημα η Κομοτηνή μέσω wild card, κάτι που θα το ήθελα, οι αντίπαλοι θα έχουν άλλο ένα μακρινό ταξίδι, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα μεταφορικά έξοδα της δικής μας ομάδας.
Υπάρχει η Ελευθερούπολη που δεν ανέβηκε, υπάρχει και το «ερωτηματικό» της Καβάλας. Όλα αυτά είναι παράμετροι που εν δυνάμει μειώνουν τις επιλογές μας σε παίκτες, αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχει μπασκετικός ανταγωνισμός.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΙΩΝ «ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Θεωρώ πολύ σημαντικό για την πόλη της Ξάνθης το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις άνθρωποι στο νέο Δ.Σ. της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, όπως είναι ο Παναγιώτης Σταυρακάρας που ανανέωσε την Προεδρική του θητεία, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.
Μπορούν να φέρουν διοργανώσεις, όπως έγινε πέρσι στην Κομοτηνή για παράδειγμα. Είναι καιρός η Ξάνθη να ενεργοποιηθεί και μέσω της ΕΚΑΣΑΜΑΘ μαζί με την δική μας βοήθεια. Οφείλουμε να το διαχειριστούμε σωστά ως Ξάνθη και ως Ξανθιώτικο μπάσκετ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: Μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξει μια συνεργασία των Ξανθιώτικων ομάδων. Και πέρσι υπήρχαν τα «διπλά δελτία» όμως φέτος ίσως να είναι μία ευκαιρία να τα «εκμεταλλευτούμε» με έναν καλύτερο και πολλαπλά επικερδή τρόπο.
Κάποιος παίκτης να μπορεί να παίζει και σε εμάς και είτε στην Ασπίδα ή στον Αρίωνα. Είμαστε «ανοιχτοί» σε τέτοιου είδους προτάσεις. Θα δούμε όμως, είναι θέματα που θέλουν συζήτηση, κοινή οπτική για το μέλλον και φυσικά διάθεση για συνεργασία. Πρέπει όμως να συνεργαστούμε για το καλό του ντόπιου μπάσκετ.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΥ ΛΕΥΚΙΠΠΟΥ: Φέτος ήταν πολύ σημαντικό το ότι ξεκίνησε το κολυμβητικό τμήμα του Λεύκιππου. Μέσα σε λίγους μήνες το τμήμα λειτούργησε, ήδη είμαστε η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό κολυμβητών. Υπάρχει όμως η ανάγκη στελέχωσης από ανθρώπους της κολύμβησης και μέσα στην επόμενη χρονιά το Δ.Σ. του Λεύκιππου θα είναι πιο κοντά στο τμήμα αυτό. Γενικά είμαστε σε καλό δρόμο. Από τον Οκτώβριο ίσως να υπάρξει πρόβλημα με τις διαδρομές και είναι κάτι που θα το διαχειριστούμε με διάθεση συνεργασίας.
Ο Λεύκιππος είναι πλέον η ομάδα που βρίσκεται πιο ψηλά σε όλα τα ομαδικά αθλήματα πρεσβεύοντας την Ξάνθη. Η άποψη του Ματθαίου Σαββίδη για τον ΑΟΞ και το μέλλον του ποια είναι;
Η άποψή μου είναι πως δεν υπάρχει ΑΟΞΑΡΑ, υπάρχει Ξάνθη. Υπάρχει το ποδόσφαιρο της Ξάνθης, το μπάσκετ της Ξάνθης κ.ο.κ. Χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις οι παράγοντες του ποδοσφαίρου πρέπει να δουν το συμφέρον στρατηγικά, που δεν είναι άλλο από το να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το ποδόσφαιρο της Ξάνθης στο υψηλό επίπεδο, όποιο όνομα κι αν έχει η ομάδα.
Και κλείνοντας την συζήτηση, μια πολιτική ερώτηση καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Ο Ματθαίος Σαββίδης ήταν και είναι ενεργός στα κοινά σαν αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου αλλά κι από την θέση του εντεταλμένου συμβούλου του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη σε θέματα που άπτονται του αθλητικού τομέα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η στήριξή σας στον Δήμαρχο Ξάνθης;
Θα είμαι με τον Μανώλη Τσέπελη. Έχει παρουσιάσει έργο, κι όσο αφορά το αθλητικό κομμάτι έχουν γίνει βήματα μπροστά, αλλά χρειάζεται και συνέχεια σ’ αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει. Η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου είναι ένας “πυλώνας” για το μέλλον, το ΔΑΚ και το Αμοιρίδειο (σε προγραμματισμό για αναβάθμιση) σύντομα θα αλλάξουν όψη. Υπάρχει προγραμματισμός για να γίνουν γήπεδα τένις.