Σαν σήμερα, 7 χρόνια πριν: Τα 1.436 χιλιόμετρα που έγραψαν… ιστορία!

Σαν σήμερα, 23 Μαΐου 2015, 7 χρόνια πριν η ιστορία έγραψε την κορυφαία στιγμή στην 55χρονη ιστορία της μεγάλης ομάδας του Νομού μας. Τα 1.436 χιλιόμετρα, τα λεωφορεία με τους φιλάθλους, τα τραγούδια και τα συνθήματα στο γήπεδο, τα συναισθήματα, η περηφάνια, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, το χειροκρότημα του Πανόπουλου, του Κλέιτον με τον γιο του στο τελευταίο του παιχνίδι, όλων των ποδοσφαιριστών, ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός που δίδαξαν οι χιλιάδες των Ξανθιωτών, η εκτίμηση των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων φιλάθλων απέναντι στην πιο ειρηνική μετάβαση φιλάθλων στην Αθήνα. Σκέφτεστε τίποτε καλύτερο; Το σκορ 3-1 υπέρ του Ολυμπιακού, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, τελικά. Ναι δεν φέραμε την κούπα, φέραμε όμως δείγματα ήθους, αγάπης, υγιούς τοπικισμού, μιας ΜΕΓΑΛΗΣ επαρχιακής ομάδας που κοσμεί ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που μικραίνει καθημερινά…

Η πορεία προς τον τελικό:

Ξάνθη – Νίκη Βόλου 1-0 (81′ Ράνος)

Ανήμερα της πρόσληψης του Ραζβάν Λουτσέσκου στην τεχνική ηγεσία η Ξάνθη, ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 με τον Νίκο Νεντίδη στον πάγκο ως υπηρεσιακό νίκησε 1-0 τη Νίκη Βόλου. Ο Αντώνης Ράνος στο 81′ βρήκε δίχτυα με σουτ, ύστερα από σέντρα του Μανώλη Μπέρτου.

ΟΦΗ – Ξάνθη 1-0 (84′ Τζορτζ)

Στις 30 Οκτωβρίου 2014 η Ξάνθη πήγε στο Γεντί Κουλέ να παίξει με τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί νίκησαν με 1-0 χάρη σε γκολ του Τζορτζ στο 84ο λεπτό, έπειτα από καταπληκτική ενέργεια του Μερεμπασβίλι. Οι Ξανθιώτες είχαν δοκάρι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με σουτ του Λουσέρο.

Ξάνθη – Ζάκυνθος 3-1 (28′ Γουάλας, 31′ Παπαστεριανός, 59′ Σολτάνι – 45′ Ευθυμιάδης)

Η Ξάνθη υποδέχθηκε στα Πηγάδια τη Ζάκυνθο της Football League και επιβλήθηκε με 3-1. Πέρασε, έτσι, ως δεύτερη στις “16” καλύτερες ομάδες του θεσμού. Ο ”χορός” των τερμάτων άνοιξε στο 28′. Εκτέλεση φάουλ του Γουάλας με πλασέ, η μπάλα σκάει μπροστά στον Πολίτη, και καταλήγει στα δίχτυα. Τρία λεπτά αργότερα ο Παπαστεριανός με μονοκόμματο σουτ έκανε το 2-0, για να μειώσει με απίστευτο δεξί σουτ ο Ευθυμιάδης, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς. Όλα παρέμεναν ανοιχτά. Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 59′, ο Σολτάνι απέφυγε τον Μπλέτσα και με πλασέ νίκησε τον Πολίτη, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Αξιοσημείωτο γεγονός η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Πέτρου Ορφανίδη.

Ξάνθη – Παναθηναϊκός 1-1 (43′ Λουσέρο – 87′ Καρέλης)

21 Ιανουαρίου 2015. Η Ξάνθη υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και στο 42′ ξεδιπλώνεται εξαιρετικά στην αντεπίθεση. Ο Μπέρτος από αριστερά έγινε κάτοχος της μπάλας, έβγαλε τη σέντρα με την μια στον Λουσέρο, ο οποίος ξέφυγε του Τριανταφυλλόπουλου και με σουτ με το δεξί άνοιξε το σκορ. Οι ”πράσινοι” πίεσαν για την ισοφάριση και τα κατάφεραν στο 88′. Ο Μπεργκ έκανε όμορφη κίνηση από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή, γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον Καρέλη, ο οποίος με πλασέ έκανε το 1-1.

Παναθηναϊκός – Ξάνθη 0-1 (88′ Βασιλακάκης)

Πανηγυρικά στους “8”‘ του Κυπέλλου η Ξάνθη. Στη ρεβάνς της Λεωφόρου οι ακρίτες είχαν την ουσία και με γκολ του Βασιλακάκη στο 88′ απέκλεισαν τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό. Από το 60’ οι γηπεδούχοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Μέντες. Δύο λεπτά πριν από το τέλος, λοιπόν, ο Καπετάνος έπιασε την κεφαλιά και ο Κοτσόλης αρχικά απέκρουσε. Η μπάλα πήγε στο δεξί δοκάρι και ακολούθως ο Βασιλακάκης την έσπρωξε από κοντά στα δίχτυα.

ΟΦΗ – Ξάνθη 1-1 (48′ Κουτσιανικούλης – 52΄Σολτάνι)
Στις 12 Φεβρουαρίου ο ΟΦΗ των χιλίων προβλημάτων υποδέχεται στο Ηράκλειο την Ξάνθη. Οι Κρητικοί δεν πέφτουν αμαχητί και ολοκληρώνουν το παιχνίδι στο 1-1. Το προβάδισμα στους Κρητικούς έδωσε στο 48′ ο Κουτσιανικούλης, αλλά στο 52΄ο Σολτάνι φέρνει το ματς στα ίσια.

Ξάνθη – ΟΦΗ 3-0 (18′, 85′ Σολτάνι, 26′ Κλέιτον)

Σε τυπική διαδικασία μετέτρεψε τη ρεβάνς η Ξάνθη. Ο Λουσέρο στο 18′ εκτέλεσε κόρνερ, ο Σολτάνι έπιασε την κεφαλιά και άνοιξε το σκορ. Στο 25′ ο Παππάς ορθώς υπέδειξε πέναλτι για χέρι του Μαραθιανού, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Κλέιτον. Ο Βραζιλιάνος ανέλαβε την εκτέλεση και έγραψε το 2-0. Στο 83′ ο Αγριμάκης μπλόκαρε το σουτ του Κλέιτον, αλλά στο 85′ το όμορφο σουτ του Σολτάνι νίκησε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ για το τελικό 3-0.

Ηρακλής – Ξάνθη 0-1 (7′ Κλέιτον)

Στις 9 Απριλίου μπροστά σε 20.000 φίλους του ο Ηρακλής γνωρίζει την ήττα από την Ξάνθη στο Καυτανζόγλειο. Μόλις στο 7ο λεπτό ο Σίλβα Κλέιτον άνοιξε το σκορ με πολύ ωραίο σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής.

Ξάνθη – Ηρακλής 0-0

Μεγάλες στιγμές για την Ξάνθη, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν το σκορ του πρώτου ημιτελικού με τον Ηρακλή και σε συνδυασμό με το 0-0 στα Πηγάδια κατάφεραν να πάρουν τη μεγάλη πρόκριση! Δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα από τον Γηραιό που έπαιζε σχεδόν ένα 45λεπτο με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Ρομάνο.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”5″ style=”list” align=”none” withids=”” displayby=”cat” orderby=”date”]

 

Σχετικά άρθρα

social media