MONROY στην ΞΑΝΘΗ Sport: “Γι’ αυτό είμαι εδώ!”

ΟΛΗ η δισέλιδη αποκλειστική συνέντευξη του προπονητή του ΑΟΞ Jaime Monroy στην εφημερίδα ΞΑΝΘΗ Sport που κυκλοφόρησε την Δευτέρα (4/10).

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Monroy Zamith Piedade Pereira Jaime Filipe είναι το πλήρες όνομα του προπονητή του ΑΟΞ. Στην Πορτογαλία, απ΄ όπου κατάγεται τα επίθετα των εν ζωή προγόνων “ακολουθούν” το όνομά σου. Jaime (σ.σ. στα πορτογαλικά προφέρεται Τζάιμι, στα ισπανικά Χάιμε και στα αγγλικά Τζέιμι) είναι το πρώτο από τα δύο μικρά του ονόματα (το άλλο Φελίπ). Κι ακολουθούν τα επίθετα Monroy Zamith Piedade Pereira.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Ξεκίνησε από τη Σαλγκέιρος το καλοκαίρι του 2004 (προπονητής ομάδας Νέων) κι ακολούθησε η διετία (2006-08) στην Μποαβίστα (προπονητής Κ-15). Νέος πορτογαλικός σταθμός η Πόρτο (scout) για περιπου ένα χρόνο πριν αποδεχθεί την πρόταση της Μίλαν (τεχνικός διευθυντής δικτύου τμημάτων υποδομής) για ένα χρόνο. Ακολούθησε το Αζερμπαϊτζάν και η Μπακού (βοηθός προπονητή του Μίλινκο Πάντιτς) (2013-14) και η Αλκορκόν την επόμενη σαιζόν (προπονητής στην ομάδα Νέων). Από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Νοέμβρη του 2016 ήταν στην Μπαρτσελόνα (προπονητής Ακαδημίας) αλλά η πρόταση από τη Σίδνεϊ Ολίμπικ στην οποία για πρώτη φορά θα είχε τον πλήρη έλεγχο μιας ομάδας (τεχνικός διευθυντής και προπονητής) ήταν τιμητική και είπε «ναι» σε μία επιλογή που δεν θα την έκαναν πολλοί. Από τον Νοέμβρη του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 έζησε όμορφες στιγμές στο Σίδνεϊ και από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν στην Ατλέτικο Μαδρίτης (scout). Τον Ιούλιο του 2019 ένω τον Ιούλιο του 2020 ήταν βοηθός προπονητή στην Κ-23 της Λιντς και μετά τον covid-19 ήταν βοηθός προπονητή του Μαρσέλο Μπιέλσα διατηρώντας και τον ρόλο του επιβλέποντα προπονητή στα παιχνίδια της Κ-23. Πλέον από τη θέση του επικεφαλής προπονητή στην Ξάνθη, ήδη δείχνει τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του με μοναδικό στόχο να επιστρέψει ο ΑΟΞ στην κορυφαία κατηγορία.

Η ΔΙΣΕΛΙΔΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Sport

Tο… κοινότυπο προφίλ ενός κλασικού προπονητή δεν θα το βρεις στον Τζάιμι Μονρόι. Στα 39 του χρόνια, κρατάει το «τιμόνι» του νέου ΑΟΞ που έχει ξεκάθαρο στόχο την άνοδο, έχοντας ένα βιογραφικό που δείχνει και σημεία του χαρακτήρα του. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ομάδες και σε διαφορετικές θέσεις, παρουσιάζοντας έργο που εκτιμήθηκε, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε μία σαφή εικόνα για το ποδόσφαιρο, αλλά και το δικό του πλάνο στις ομάδες που έχει δουλέψει.

Η ΞΑΝΘΗ Sport έδωσε…χρόνο τον Τζάιμι Μονρόι να μάθει την ομάδα του και να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον και μετά τα πρώτα αγωνιστικά δείγματα, εξασφάλισε την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του Πορτογάλου προπονητή του ΑΟΞ. Μία δισέλιδη παρουσίαση της προσωπικότητας που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της ομάδας και μέσα από τις απαντήσεις του, μπορεί κανείς να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την ποιότητα της προσωπικότητας του Τζάιμι Μονρόι. Απλός, οξυδερκής και με σαφείς απαντήσεις αναλύει τα θέλω του από την ομάδα, ενώ υπόσχεται «ευχαρίστηση» στους φιλάθλους στα παιχνίδια του ΑΟΞ!

Έχοντας εργαστεί σε ομάδες όπως η Πόρτο, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο, η Λιντς, ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την πόλη και την ομάδα;
«Από τις πρώτες μου στιγμές στην Ξάνθη κατάλαβα ότι δεν είναι μεγάλη πόλη. Συνήθιζα να ζω σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, Μπαρτσελόνα ακόμη και το Λιντς. Αλλά το κυρίαρχο στοιχείο που είδα στην Ξάνθη είναι πως όλοι είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Γνωρίζουν από καλή φιλοξενία κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό και δεν αναφέρομαι μόνο στους ανθρώπους της πόλης αλλά και της ομάδας.
Αναφορικά με την υποδομή του club έχουμε καλό επίπεδο στις συνθήκες που υπάρχουν στην Ξάνθη. Προηγούμενή μου ομάδα ήταν η Λιντς, υπάρχει μεγάλη διαφορά, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο αν συνυπολογίσουμε και τις υποδομές που υπάρχουν στην Ακαδημία».

Σαν επικεφαλής προπονητής στην Ξάνθη νιώθετε πίεση, άγχος ή άλλα συναισθήματα που είναι δύσκολα στην διαχείρισή τους;
Όταν ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα δυσκολευόμουν ακόμη και να κοιμηθώ από τις πολλές σκέψεις. Αλλά στην πορεία και μετά από 20 χρόνια στον τομέα αυτό, μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι όλα. Δεν θα έλεγα ότι νιώθω άγχος ή πίεση γιατί γνωρίζω πως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στην ομάδα τι πρέπει να κάνουν πριν από το παιχνίδι. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Το να είναι κανείς προπονητής απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να πετύχει. Πρώτα είναι ο στόχος της Διοίκησης που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην SL1, στη συνέχεια είναι οι αντίπαλοί μας. Πρέπει να τους μελετήσουμε και να είμαστε καλύτεροι απ’ αυτούς. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και μία ένα νέο σύνολο. Ήρθαν παίκτες από άλλες ομάδες που έδειξαν πράγματα στο προηγούμενο πρωτάθλημα, αλλά εμείς πρέπει να βρούμε την ομοιογένειά μας.

Το βιογραφικό σας “δείχνει” έναν άνθρωπο που είναι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις. Αμέσως μετά τη συνεργασία με την Μίλαν ακολούθησαν οι εμπειρίες στο Αζερμπαϊτζάν και μετά την Μπαρτσελόνα επιλέξατε τη θέση του τεχνικού διευθυντή/προπονητή στη Σίδνεϊ Ολίμπικ. Μία ομάδα στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο Μπιλ Πάπας…
Έχω ζήσει στην Πορτογαλία, την Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Σίδνεϊ και τώρα στην Ελλάδα. Η πρόκληση για μένα έρχεται με την δυνατότητα να προπονήσω κάποια ομάδα.


Ήμουν χαρούμενος στην Μπαρτσελόνα, όμως ο Μπιλ Πάπας μου έδωσε την ευκαιρία να καθοδηγήσω την Σϊδνεϊ Ολίμπικ στη Β! Κατηγορία της Αυστραλίας και δεν χρειάστηκε να καθυστερήσω την απάντησή μου, νιώθοντας και σεβασμό που μου έκανε αυτή την τιμή. Καταφέραμε να φτιάξουμε μία δυνατή ομάδα αλλά κυρίως μία «οικογένεια» που είχε ένα σημαντικό στοιχείο επιτυχίας. Όλοι ήταν πρόθυμοι να ακούσουν και να δεχθούν ένα νέο πρόσωπο, ένα νέο προπονητή με μια διαφορετική φιλοσοφία στην ομάδα και τελικά μαζί με τους παίκτες και όλο το staff το καταφέραμε, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.
Γι’αυτό άλλωστε βρίσκομαι και εδώ. Γιατί η Σίδνει τα είχε πάει πολύ καλά τότε. Πάντα προσπαθώ να είμαι όσο… επαγγελματίας προπονητής γίνεται (σ.σ. επί λέξη: «most professional coach possible»). Αφιερώνουμε πολλές ώρες για να βελτιώσουμε τις ομάδες κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο, όπως και οι στιγμές στο τελευταίο μου παιχνίδι, όπου η ομάδα είχε καταβάλει σπουδαία προσπάθεια, αποδεικνύοντας το «οικογενειακό» κλίμα που είχαμε δημιουργήσει.
Η διετής συνεργασία μου με την Λιντς και οι εμπειρίες μου στην Αγγλία, ίσως και να έκαναν τον Μπιλ Πάπας να νιώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά γενικά πιστεύω πως το αποτέλεσμα της δουλειάς και στην Αυστραλία αλλά και οι άνοδοι με την επαγγελματική ομάδα της Λιντς αλλά και την Κ-23 έπαιξαν ρόλο για τη νέα μας συνεργασία.

Η Ξάνθη είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες που έχει ολοκληρωμένο το δυναμικό της, έστω κι αν τα προβλήματα που κρατούν σε αναμονή την έναρξη δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν…
Έχουμε όλη την ομάδα διαθέσιμη, εκτός από τον Ρασίντ και τον Κρητικό αυτή τη στιγμή που είναι τραυματίες. Γενικά σαν ρόστερ έχουμε επιλογές κι αυτό είναι καλό. Σταδιακά εγκλιματίζεται και ο Ζαντέρ.
Είναι σημαντικό να είναι όλοι υγιείς και από εκεί και μετά ξεκινά η πιο δύσκολη δουλειά για μένα. Η κατάλληλη επιλογή των ποδοσφαιριστών. Είναι δύσκολο όταν έχεις για παράδειγμα 4 πολύ καλά σέντερ μπακ, να πρέπει να διαλέξεις. Όλοι είναι ικανοί παίκτες, αλλά οι θέσεις είναι 11.
Πάντως γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα έχουν τις ευκαιρίες τους αρκεί να είναι ανταγωνιστικοί και να διεκδικούν καθημερινά θέση στην αρχική 11άδα. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Πόσο σίγουρος νιώθετε για την επιτυχία της νέας ομάδας που δημιουργείτε;
Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την καλύτερη ομάδα στο pressing και στην επίθεση. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου επιθυμία αλλά και των ποδοσφαιριστών. Η θέλησή μου για να πετύχω αυτούς τους στόχους, της πίεσης και των γκολ, θα είναι εκεί.
Την ίδια στιγμή, θέλω να είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο θα απολαύσει το παιχνίδι μας. Αυτοί θα δίνουν ενέργεια στους παίκτες για να πετύχουν τον στόχο της νίκης. Όσο περισσότεροι είναι, τόση περισσότερη και η προσπάθεια που θα καταβάλουν και οι ποδοσφαιριστές, επειδή κι αυτοί αλλά κι εγώ, έχουμε την ίδια ευθύνη. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό μένει. Η απάντηση στην ερώτηση: «Θα είμαι στην 1η θέση;» είναι μία: «Θα κάνω ό, τι μπορώ για να το πετύχω». Και πιστέψτε με αυτό έρχεται μέρα με την ημέρα. Από την σκληρή δουλειά των παικτών που φαίνεται στο γήπεδο και παράλληλα με την επαγγελματική και υπεύθυνη στάση τους.

Μέχρι στιγμής η προετοιμασία της ομάδας έχει κυλήσει χωρίς πολλά απρόοπτα και στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι ο ΑΟΞ κέρδισε. Είστε ικανοποιημένος από την γενική εικόνα της ομάδας όλο αυτό το διάστημα;
Θεωρώ πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει καλή ποιότητα παικτών. Απλά δεν είναι συνηθισμένοι σε διαφορετικές νοοτροπίες. Ήταν σημαντικό που είχαμε μεγάλο διάστημα προετοιμασίας γιατί επιμείναμε σε μερικά πράγματα. Υπάρχει εμπειρία στην ομάδα μας κι άλλο ένα θετικό είναι ότι είναι πρόθυμοι να μάθουν, να ακούσουν, να βελτιωθούν, να κατανοήσουν την φιλοσοφία. Κι αυτό είναι το «κλειδί» για την επιτυχία. Τα φιλικά προετοιμασίας είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να δει κανείς σε πιο σημείο βρίσκεται η δουλειά της ομάδας. Είχαμε ένα καλό ημίχρονο με τον Ολυμπιακό Β’ και είναι αυτό που θέλω να βλέπω από την ομάδα μου. Έτσι θέλω να παίζουμε. Να έχουμε την κατοχή και να δημιουργούμε ευκαιρίες για γκολ. Για 90 λεπτά η ομάδα πρέπει να μάχεται, να τα δίνει όλα γιατί η νοοτροπία του νικητή σου δείχνει τον δρόμο για την επίτευξη στόχων. Αυτό είναι κάτι που έχω παρουσιάσει σε άλλες ομάδες κι αυτό θέλω να παρουσιάσω κι εδώ. Κι αυτός είναι ο στόχος μου.

Ο Ιμπραΐμι ξεχώρισε στην αναμέτρηση κυπέλλου με την ΑΕ Καραϊσκάκης και δείχνει πως θα είναι ένας παίκτης «βαρόμετρο» στην επιθετική γραμμή της ομάδας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν παίκτες που «εγκλιματίζονται» και αγωνιστικά.
Ο Ιμπραΐμι είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης. Στα τελευταία 5 χρόνια έχει σημειώσει 120 γκολ. Ξέρει να διαχειρίζεται την καριέρα και τις ικανότητές του και είναι σημαντικός για μας. Στο παιχνίδι που έγινε στην Άρτα και σε ένα κακό και δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές αγωνιστικό χώρο, η ομάδα ανταποκρίθηκε κι από τον Ιμπραΐμι πήρε ενέργεια επιθετικά, πέρα από τα γκολ. Η παρουσία του δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα.

Τι μπορούν να περιμένουν οι φίλαθλοι από την ομάδα που θέλει να φτιάξει ο Τζάιμι Μονρόι;
Θα κάνω το παν για να είμαι σίγουρος πως όσοι έρθουν στα παιχνίδια μας, θα τα απολαύσουν. Στη Λιντς για παράδειγμα παρατηρούσα τα παιχνίδια και ήταν φανταστικά υπό την οπτική ενός φιλάθλου κι όχι με την ιδιότητά μου. Η ποιότητα των παικτών ήταν καλή και υπήρχαν φοβερές αναμετρήσεις με θέαμα. Το δικό μου όνειρο και στόχος είναι να είμαι σίγουρος ότι οι φίλαθλοι που θα έρχονται στο γήπεδο να ξέρουν ότι θα απολαύσουν τα παιχνίδια μας. Η νίκη πάντα είναι σημαντική, αλλά δεν θέλω μόνο να κερδίζω. Θέλω να παίζω και καλό ποδόσφαιρο. Και το ποδόσφαιρο είναι θέαμα. Αν μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε θα είμαστε ασταμάτητοι.

Η τακτική προσέγγιση του ΑΟΞ θα είναι ίδια σε κάθε παιχνίδι, ή θα υπάρχουν αλλαγές ανάλογα με τον αντίπαλο;
Εξαρτάται από τον αντίπαλο. Μελετάμε την κάθε ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε και στην εβδομάδα προετοιμασίας πριν τον αγώνα, δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο. Γι’ αυτό μερικές φορές έχετε ήδη δει στα φιλικά κάποιες αλλαγές σχηματισμών που κάνουμε.

Πως είναι η καθημερινότητα του προπονητή του ΑΟΞ;
Το πρωί από τις 09:00 ετοιμαζόμαστε για την συνάντηση των προπονητών που γίνεται πριν την προπόνηση. Μετά απ’ αυτό το meeting ακολουθεί η προπόνηση και μετά την προπόνηση ακολουθεί η προετοιμασία της επόμενης μέρας. Κι αυτό σημαίνει να δούμε τι έγινε στο προηγούμενο παιχνίδι μας και να αναλύσουμε τον επόμενο αντίπαλο. Σκοπός μας είναι να δίνουμε τις σωστές πληροφορίες στους ποδοσφαιριστές μας για τον τρόπο προσέγγισης του αγώνα αλλά και τις σχετικές οδηγίες για τους αντίπαλους παίκτες. Μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε ξεχωριστές κατηγορίες άμυνα/επίθεση/στατικές φάσεις/κινήσεις αντιπάλων κ.α. μέσα από τις οποίες έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση για το κάθε επόμενο παιχνίδι.
Επίσης, χρησιμοποιούμε πολύ το βίντεο κι αυτό που κάνουμε, είναι μέσα από ένα εύρος ασκήσεων, να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα από αγώνες. Αυτές οι ασκήσεις έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις κινήσεις που ζητάμε στην τακτική ιδέα της ομάδας, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Ο Jaime Monroy εκτός γηπέδων!

Οι απαντήσεις του προπονητή του ΑΟΞ Τζάιμι Μονρόι στο… τρίτο ημίχρονο της 1ης αποκλειστικής συνέντευξης στην ΞΑΝΘΗ Sport: «Δυστυχώς δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο αφού η καθημερινότητά μου είναι απαιτητική, ενώ αρκετές μέρες λείπουμε από τα σπίτια μας, λόγω των αγώνων. Ωστόσο όταν βρω την ευκαιρία, μου αρέσει να πηγαίνω βόλτα στην πόλη για καφέ, μου αρέσει το ελληνικό φαγητό, αν και πρώτη μου προτίμηση είναι η κουζίνα του Περού.

Ως προς την αγαπημένη του ταινία, ξεχώρισε άμεσα… δύο: «Αγαπημένη μου ταινία είναι το «Ένας υπέροχος άνθρωπος» ενώ μου αρέσει πολύ και το «La vita e bella».
«Λόγω του αδερφού μου (επαγγελματίας βιολιστής) αγαπώ την κλασική μουσική, αλλά μέσα από την δουλειά μου και τις αρκετές ώρες σε χώρους άθλησης μου αρέσει και η mainstream μουσική, αν και μόνος μου θα προτιμήσω κάτι πιο χαλαρό, όπως jazz».

Σχετικά άρθρα

social media