Η ακμή του ξανθιώτικου μπάσκετ και η αναγνώριση που απαιτείται!

Οι παρακάτω σκέψεις γράφτηκαν με αφορμή δύο δεδομένα:

  • Το πρώτο είναι τα λόγια του Βαγγέλη Μάντζαρη όταν ήρθε η Εθνική Ελλάδας το 2015 στην Ξάνθη για σειρά φιλικών αγώνων. «Έχω ξαναβρεθεί σε αυτό το γήπεδο (Φίλιππος Αμοιρίδης), που είναι ένα «παλάτι» του μπάσκετ και του αθλητισμού. Με το Περιστέρι, πολλά χρόνια πριν, όταν παίζαμε στην Α2 με την Ξάνθη Α.Σ. Είναι κρίμα αυτό το «παλάτι» να μην φιλοξενεί μια μπασκετική ομάδα σε υψηλό επίπεδο! Εύχομαι να βρεθεί μια ομάδα στην περιοχή σας να ακολουθήσει τα «βήματα» της ποδοσφαιρικής σας ομάδας και να παίξει ξανά σε μεγάλη κατηγορία. Εισπράττουμε πολλή αγάπη από όλο τον κόσμο εδώ, είναι σημαντικό να βλέπεις μπάσκετ υψηλού επιπέδου κοντά στο σπίτι σου.”, είχε πει τότε ο διεθνής περιφερειακός, με λόγια ρεαλιστικά και όλο… νόημα.
  • Το δεύτερο δεδομένο είναι αυτό καθεαυτό το ξανθιώτικο μπάσκετ. Διαβάστε παρακάτω τα κατορθώματά του, με κύριο “αντικείμενο” του άρθρου σήμερα τις υποδομές και σκεφτείτε μήπως αδικούμε-αδικείτε, μια μεγάλη προσπάθεια που υλοποιείται και αξίζει τον περαιτέρω “σεβασμό” όλων:

Το ξανθιώτικο μπάσκετ απέδειξε και φέτος ότι εκτός από παρελθόν και παρόν, υπάρχει και μέλλον! Η παρουσία 4 συλλόγων-τμημάτων, στους αντίστοιχους τελικούς της ΕΚΑΣΑΜΑΘ (Εφήβων-Νεανίδων-Παίδων-Κορασίδων) δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Σε μια Ένωση Καλαθοσφαίρισης που εκτείνεται από τις Σέρρες μέχρι την Ορεστιάδα και διαθέτει πλείστα όσο και ιστορικά σωματεία με διαχρονική-σημαντική παρουσία στα μπασκετικά δρώμενα της πατρίδας μας. Όπως επίσης και η κατάκτηση των 2 τίτλων, αυτών των Νεανίδων (Ασπίδα/Καρά Αχμέτ-Αντώνογλου) με την Ασπίδα να κυριαρχεί απέναντι στους Πάνθηρες Καβάλας και Παίδων (Αρίωνας/Θερμός) με τον Αρίωνα να κερδίζει στην Ελευθερούπολη τον Αστέρα Καβάλας!
Στους υπόλοιπους τελικούς, η εφηβική Ασπίδα των Βαχαρίδη-Κασαρτζίδη έχασε από την Ελευθερούπολη κατακτώντας την 2η θέση στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ και οι Κορασίδες της Ασπίδας των Καρά Αχμέτ—Αντώνογλου, μετά από έναν τελικό-θρίλερ έχασαν στην παράταση από την Ένωση Καβάλας και κατέκτησαν επίσης την 2η θέση.
Η Ασπίδα Νεανίδων ολοκλήρωσε την Μεγάλη Τετάρτη την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη τερματίζοντας στην 2η θέση της διοργάνωσης, χάνοντας στο… τσακ την είσοδό της στο Final-6 του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Ο Αρίωνας συνεχίζει την σεζόν 2017-18 καθώς θα λάβει μέρος στην β’ φάση του πανελλήνιου Πρωταθλήματος και εκεί πέρα από τις εμπειρίες με συλλόγους από 5 ακόμη περιφέρειες και την διάδοση της δουλειάς που γίνεται στις ξανθιώτικες υποδομές, θα διεκδικήσει – γιατί όχι; – την πρόκρισή του στην τελική φάση του θεσμού!

Κάτι που έχει πετύχει το 2016 η παιδική Ασπίδα (Βαχαρίδης-Κασαρτζίδης), το 2015 ο εφηβικός Αρίωνας (Παπαδόπουλος-Αρβανιτίδης), που κατέκτησαν αντίστοιχα την 5η θέση σε όλη την Ελλάδα αλλά και παλιότερα με τον Αρίωνα (Θερμός-Παπαδόπουλος) να κατακτά την 3η θέση στο Πανελλήνιο Παίδων στην Ρόδο το 2008 μετά τον Μαντουλίδη και το Περιστέρι και παράλληλα να συμμετέχει και η εφηβική του ομάδα (Παπαδόπουλος-Θερμός) στην τελική φάση την ίδια σεζόν κατακτώντας την 5η θέση πανελλαδικά!
Επιπλέον συνεχίζεται η «μάχη» των «μεγάλων» ομάδων στις αντίστοιχες κατηγορίες τους! Η Ασπίδα των Κώστα Ιωαννίδη-Γιώργου Κωτάκη στην Β’ Εθνική Ανδρών (Βόρειος Όμιλος) με 5 κομβικούς Ξανθιώτες στον “κορμό” του ρόστερ (Απόστολο Κουτσογιάννη-Γιάννη Στεφανίδη-Αντώνη Παπαδάκη-Δούκα Γρούδο-Μίλτο Θεοδωρίδη), η Ασπίδα των Καρά Αχμέτ-Αντώνογλου στην Α2 Γυναικών (Βόρειος Όμιλος), ο κυπελλούχος και επίδοξος πρωταθλητής Ανδρών ΕΚΑΣΑΜΑΘ Λεύκιππος του Σωτήρη Κοκκινόπουλου, με την παιδική ομάδα του συλλόγου να κάνει μια πολύ καλή πορεία στην δεύτερη χρονιά της ιστορίας της, ενώ ο σύλλογος διοργάνωσε ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά στην Ξάνθη τις πρώτες ημέρες του 2018 με υψηλούς “επισκέπτες” ΠΑΟΚ, Παρτίζαν, Αναντολού Εφές και ο Αρίωνας Ανδρών του Χρήστου Παπαδόπουλου που διεκδικεί την είσοδό του στα πλέι οφ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
Επιπλέον υπάρχει και μια πληθώρα παιδιών που αγωνίζεται ανά την επικράτεια κρατώντας ψηλά την «σημαία» του ξανθιώτικου μπάσκετ: Ο Βαλάντης Κουρτίδης, ο πρώην παίκτης της Ασπίδας, πρωταθλητής ΕΚΑΣΘ με τον Άρη Θεσσαλονίκης, στέλεχος της Εθνικής Εφήβων, ο Δημήτρης Ερμείδης, πρώην του Αρίωνα και της Ασπίδας, πρωταθλητής ΕΣΚΑ Εφήβων με τον Προμηθέα Πάτρας, επίσης διεθνής και πρωταθλητής Πελοποννήσου με την ομάδα του, ο οποίος μάλιστα έπαιξε και στην Α1 Ανδρών απέναντι στον Ολυμπιακό, ο αδερφός του Πάνος Ερμείδης που αγωνίζεται στην Α2 με τον Απόλλωνα Πάτρας, ο Απόλλωνας Δεληγεώργης πρώην του Αρίωνα, στην Α2 με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Ζαμπάκης, πρώην του Αρίωνα, στην ΧΑΝΘ, ο Κώστας Μπουραζάνης πρώην της Ασπίδας, στην ΜΕΝΤ, ο Ματθαίος Θεοδωρόπουλος, πρώην του Αρίωνα, στην Ευκαρπία, ο Μάριος Τσίλογλου, πρώην του Λεύκιππου και της Ασπίδας, στον ΟΦΗ, όλοι οι παραπάνω Γ’ Εθνική, ενώ υπάρχουν και οι παλιότεροι, Χρήστος Πετροδημόπουλος (Ιωνικός-Β’ Εθνική), Ντίνος Νικολόπουλος (Φάρσαλα-Β’ Εθνική), Χάρης Βοϊβατόπουλος (Ελευθερούπολη-Γ’ Εθνική), Κώστας Τσότσος (Ακράτα-Γ’ Εθνική).
Το μπάσκετ στην Ξάνθη γνωρίζει «άνθιση» και αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Οι επιτυχίες είναι διαχρονικές και αποδεικνύουν ότι στον δεύτερο πιο μικρό πληθυσμιακά Νομό της Περιφέρειας, μετά την Δράμα, γίνεται μια σοβαρή, υπεύθυνη και προγραμματισμένη δουλειά, που αξίζει και να στηριχθεί και να «διαφημιστεί». Γιατί η αλήθεια είναι «σκληρή» και πρέπει να ειπωθεί: Τα γήπεδα στους αντίστοιχους αγώνες δεν έχουν την προσέλευση που αναλογεί στις παραπάνω επιτυχίες αλλά και στις προσδοκίες των ανθρώπων του μπάσκετ της Ξάνθης. Ελπίζοντας η συγκεκριμένη αποτίμηση να λειτουργήσει θετικά, ώστε να αναγνωριστεί σε υψηλό βαθμό η μπασκετική ακμή του Νομού μας, να ευχηθούμε ως ΞΑΝΘΗ Sport καλή συνέχεια σε όλους τους ξανθιώτικους συλλόγους και επίτευξη των στόχων τους!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΞΑΝΘΗ Sport την Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου*

Σχετικά άρθρα